Wat is Corneale Crosslinking en wanneer is dit nodig?

Wat is Corneale Crosslinking en wanneer is dit nodig?

Heb je keratoconus? Corneale Crosslinking kan je helpen!

Bij ongeveer 1 op de 400 mensen komt keratoconus voor. Dat betekent dat in Nederland ongeveer 45.000 mensen keratoconus hebben. Dat is een behoorlijk aantal! Keratoconus is een erfelijke aandoening van het hoornvlies. Iemand met keratoconus ziet schaduwen aan de onderzijde van letters en voorwerpen. Deze schaduwen hebben een nadelig effect op de contrastgevoeligheid van het zicht en ook de visus kan verminderen. Een oogarts kan de progressie van de keratoconus aantonen. Daarbij kan de oogarts kiezen voor Corneale Crosslinking, een behandeling van het hoornvlies die zeer effectief de progressie van keratoconus kan stoppen. Hierdoor voorkom je verder verlies van contrastgevoeligheid en visus. In dit blog vertellen we je meer over Corneale Crosslinking.

Wat is Corneale Crosslinking?

Corneale Crosslinking (CXL) is een behandeling van het hoornvlies, waarbij het hoornvlies steviger wordt gemaakt. Het hoornvlies is opgebouwd met verfijnde collageenvezels, ook wel fibrillen genoemd. Deze vezels vormen een heel sterk netwerk, die het hoornvlies helderheid geven door hun speciale structuur. Dankzij Corneale Crosslinking krijgen de fibrillen onderlinge verbindingen en dit maakt het hoornvlies steviger.

Waarom Corneale Crosslinking?

Corneale Crosslinking is dus een behandeling die de progressie van keratoconus kan stoppen of afremmen. De behandeling kan worden toegepast wanneer progressie in het afgelopen jaar is aangetoond. Door Corneale Corsslinking kun je verder verlies van contrastgevoeligheid en visus voorkomen en voorkomen dat het hoornvlies moet worden getransplanteerd.

Kom ik in aanmerking voor CXL?

CXL wordt voornamelijk bij jonge mensen onder de 40 jaar uitgevoerd. Na het 40ste levensjaar stabiliseert keratoconus namelijk vanzelf. Het hoornvlies heeft wel een minimale dikte nodig om voor Corneale Crosslinking in aanmerking te komen. Om erachter te komen of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je het beste een afspraak maken bij de oogarts. We hebben nog veel meer interessante blogs voor je. Klik hier voor een overzicht.