Waarom medewerkers screenen zo belangrijk is voor een organisatie

screening medewerkers

Wanneer u uw eerste werknemer in dienst neemt, is het van groot belang dat u ervoor probeert te zorgen dat u de juiste persoon aanneemt. Het aannemen van de verkeerde persoon kan resulteren in een werknemer die niet goed samenwerkt met anderen, of iemand die niet toegewijd is aan de waarden en missie van uw bedrijf. In plaats van dit probleem te vermijden door helemaal niemand aan te nemen, kunt u zich beter richten op het creëren van een wervingsproces dat sollicitanten zo goed mogelijk screent en discriminatie van welke aard dan ook vermijdt. Het belang hiervan heeft diverse achtergronden.

De kans op oneerlijk en onbetrouwbaar personeel minimaliseren

Het inhuren van oneerlijk of onbetrouwbaar personeel kan blijvende negatieve gevolgen hebben voor uw bedrijf. Het gaat er niet alleen om of u een slechte werknemer krijgt, het gaat ook om wat die persoon uw organisatie zal aandoen in zijn of haar korte tijd bij u. Dit maakt de screening van medewerkers een integraal onderdeel van het runnen van een succesvol bedrijf.

screening medewerkers

Controle en verificatie van iemands achtergrond

De beste manier om erachter te komen of iemand u de waarheid vertelt in een cv of in een sollicitatiegesprek, is door hun referenties te controleren. Tijdens de screening van medewerkers wordt dit voor u gedaan. Het is helaas de waarheid dat wat men op een cv heeft genoemd niet in alle gevallen de waarheid is. Wanneer iemand liegt op zijn of haar cv, geeft dat uiteraard een zeer slechte indruk en is het onwaarschijnlijk dat deze persoon binnen uw organisatie past.

Het is van groter belang dan de meeste denken

Het kan ook verder gaan dan dat. Misschien heeft de desbetreffende persoon een strafblad en serieuze misdaden gepleegd. Uiteraard worden die niet vermeld in een cv. Dit maakt een screening van zeer groot belang. Bijvoorbeeld iemand inhuren met een ontuchtverleden in een kinderopvang, of iemand met een terroristische achtergrond (of misschien met huidige terroristische connecties) toegang geven tot gevoelige informatie wat kan leiden tot veel slachtoffers, zijn zaken die absoluut voorkomen moeten worden. Het zijn misschien extreme voorbeelden, maar ze tonen wel het belang van een screening aan.