De laatste dagen van het leven beleven

levenspad

In sommige gevallen is het niet de vraag ‘of’ iemand gaat sterven maar ‘wanneer’. Als je daar een goede schatting van kan maken dan ziet het leven er voor die persoon ineens heel anders uit. Het eindpunt is namelijk bekend. Misschien zouden sommige mensen dit wel willen weten, het moment van overlijden. Misschien ga je dan bewuster leven, meer genieten. Voor sommige mensen is dit de realiteit. Maar als je weet wanneer je ongeveer gaat overlijden, wat kun je dan nog doen met de tijd die je nog hebt? Dat lees je hier.

Relevante link: Gerdine van Kooten uitvaartzorg

Tijd doorbrengen met familie en goede vrienden

In het leven zijn je familie en vrienden de belangrijkste mensen. De mensen kennen de persoon in kwestie goed. Zij zullen dus meer tijd doorbrengen met elkaar. Het is goed om leuke dingen samen te gaan doen. Voor de familie en vrienden zijn dit waardevolle momenten om te herinneren voor later. Voor de persoon in kwestie is het fijn om nog een mooie tijd te hebben met de mensen van wij hij/zij het meest houdt. 

Zin van het leven ontdekken

Misschien heb je er wel nooit zo over nagedacht. Maar alle mensen die op deze wereld hebben geleefd liggen in de grond. Maar waar gaat je ziel naartoe? Sommigen denken dat het ophoudt, weer anderen geloven in een schepper en een hemel. Het is belangrijk voor de persoon in kwestie om na te denken over de zin van het leven, zeker als het einde nadert. 

Bucketlist

Veel mensen hebben wel een aantal dingen die ze gedaan willen hebben voordat ze sterven. Dit wordt ook wel een zogenaamde bucketlist genoemd. Er staan dingen op die ze gedaan willen hebben. Leuke dingen doen kan iemand nog positieve energie geven in zijn of haar laatste dagen. 

Genieten van de kleine dingen

Alles loopt op zijn einde. Het is belangrijk om te genieten van de kleine, spaarzame momenten met de mensen om je heen. Niet alleen je familie of beste vrienden, maar ook bijvoorbeeld van het goede contact met de verpleger of dokter.


Spreek waardering uit

Het is belangrijk om gezegd te hebben wat je gezegd wilt hebben. Is er nog oud zeer met een bepaalde persoon. Het is dan goed om dit weg te halen en om die persoon te vergeven of om vergeving te vragen. Het is belangrijk om waardering uit te spreken naar mensen in de laatste dagen.