De juiste rollator kopen

Een rollator kan de oplossing bieden wanneer jij of iemand die je liefhebt, minder mobiel is. Voor een rollator is het belangrijk dat deze stevig genoeg is om het gewicht op te kunnen vangen, maar niet te zwaar om vooruit te duwen. Er zijn een boel verschillende rollators. Welke rollator het beste bij jouw situatie past, lees je in dit artikel.

Verschillende soorten rollators

Voordat je een rollator aanschaft, is het handig om de persoonlijke situatie af te gaan. Gaat de minder mobiele nog naar buiten of is de rollator uitsluitend voor binnengebruik? Binnenhuis rollators zijn namelijk uitsluitend voor binnengebruik en zullen stuk gaan, als je daar toch mee naar buiten gaat. Er zijn ook speciale lichtgewicht rollators en rolstoel-rollators.

Binnenhuis rollators zijn compact en wendbaar. Het heeft speciale wieltjes voor binnen en is vaak opvouwbaar. Deze wielen beschermen de vloer tegen beschadiging en hebben een scherpe draaihoek, waardoor je soepeler tussen het interieur kunt bewegen. Binnenshuis rollators komen over het algemeen ook met een dienblad, waar gemakkelijk eten en drinken op geplaatst kan worden.

Rollators voor buitenshuis zijn steviger dan binnenshuis rollators. Ze beschikken over meer robuuste wielen, die perfect kunnen blijven rollen over de oneffenheden van de straten. Daarbij kunnen die dikke wielen veel beter schokken opvangen, zodat de minder mobielen niet uit balans raken tijdens het wandelen. Buitenshuis rollators zijn daardoor minder compact en minder wendbaar dan binnenshuis rollators. Voordeel van een buitenshuis rollator is dat je er vaak een wandelstok aan kunt hangen, boodschappen in kwijt kunt en de optie hebt om er op te zitten.

Lichtgewicht rollators zijn speciaal ontworpen voor de mensen die minder kracht hebben. Deze rollators zijn extra compact en wendbaar gemaakt, maar bieden nog wel alle veiligheid. Tot slot zijn er ook nog rolstoel-rollators, die het beste van twee werelden bieden. Binnen een handomdraai wordt de rollator omgezet tot rolstoel, waardoor de minder mobiele ook vooruit geduwd kan worden. 

Zoals je gelezen hebt zijn er dus best wat variaties mogelijk wanneer je een rollator wilt kopen. Bedenk dus van tevoren waar de rollator gebruikt gaat worden, zodat de veiligheid van de minder mobiele gegarandeerd is.